Oyun Bilgisayarı Nasıl Toplanır?
Oyun bilgisayarı nasıl toplanır, oyun bilgisayarı toplarken dikkat edilmesi gerekenler neler ve oyun bilgisayarı için yonga tavsiyesi arıyorsanız doğru yerdeniz.
Oyun bilgisayarı adı veren bilgisayar, yüksek çözünürlük, FPS, hız ve performans sağlayan üstün cihazlardır. Günümüzdeki oyunlar eskiye nazaran muazzam bir yol kat etti. Oyun bilgisayarı toplamak yerine hazır oyun bilgisayarı da satın alabilirsiniz. Ancak bu tip durumlarda yüksek miktarda markaya ücret ödemeniz ve içindeki elemanları değiştirme opsiyonunuzun bulunmaması çok çekici gelmiyor. Öte yandan bir oyun bilgisayarı toplamak için bilgi sahibi değilseniz sadece ekran kartı ve RAM’ini söyleyerek toplamanız mümkün değil. Bir bilgisayarın iç donanımında bulunan anakart yonga seti, işlemcisi, ekran kartı, RAM’leri, RAM slot sayısı ve soğutma sistemi gibi bilgi sahibi olmanız gereken kafa karıştırıcı şeyler söz konusu olabilir. Öte yandan her devre elemanının birbiriyle uyumlu olmaması sizin için sorun olabilir. Kısaca bilgisayarı bilgisayar yapan bu donanımlar nedir ve ne işe yarar bilgi sahibi olmanız sizin işinizi kolaylaştırabilir. Gelin kısaca size bu elemanlar hakkında bilgilendirme yapalım:
Anakart: Bilgisayarın ekran kartı, RAM ve işlemci gibi devre elemanlarının birbiri ile uyumlu çalışmasını sağlayan ve bilgisayarın en önemli parçasını oluşturan elemanlardır. Oyun bilgisayarı toplarken dikkat edilmesi gereken şeylerin başında anakartı gelir çünkü uyumsuz devre elemanları çalışmada sorun yaratır veya hiç çalışmaz. Ekran kartı seçimi sizin için zorlayıcı olabilir.
Ekran kartı: Bilgisayarınızın grafik ağırlıklı yaptığı tüm işlemlerde işlemciye yardımcı görevi gören devre elemanlardır. Eğer oyun bilgisayarı toplamak istiyorsanız, muhakkak iyi bir ekran kartına sahip olmanız gerekir. Dahili ve harici olmak üzere iki türe ayrılan ekran kartlarının dahili olanları anakart ile birlikte gelirken, harici ekran kartları bilgisayarın maksimum kapasitede çalışmasını sağlayan pahalı birimlerdir. Günümüzdeki yüksek çözünürlüklü oyunları oynayabilmenin tek yolu, son sürüm bir ekran kartına sahip olmaktan geçer.
RAM: RAM’ler, bilgisayarın anlık hafızasını aklında tutan geçici birimler olmakla birlikte, herhangi bir program veya oyunun açılış ve akışkanlığına yardımcı olurlar. Dolayısıyla bilgisayarın RAM kapasitesi ne kadar fazla olursa akıcılığı ve anlık hızı o kadar fazla olur.
İşlemci: Bilgisayarın hızlı olabilmesini sağlayan en önemli etken, anakartlarına bağlı bulunan işlemcilerdir. Günümüzdeki en büyük işlemci şirketleri arasında bulunan Intel ve AMD şirketlerinin kendine özel teknolojileri bulunur. Her iki işlemcinin de son çıkan modelleri ultra hızlı bilgisayarlar için önerilebilir.
Soğutma sistemi: Yüksek performans sunan bilgisayarların hızlı soğutma sistemleri olması gerekir. Soğutucuların yetersiz olduğu anlarda fazla ısınmadan ötürü bilgisayarınızın devre elemanları hatta işlemci ve anakartları dahi yanabilir. Günümüzün en iyi soğutma sistemleri nitrojenli ve sıvı soğutmalı sistemlerdir. Overlocka ek olarak işlemci satın alırken işlemci soğutma sistemlerinin olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Güç kaynağı: Bilgisayarınıza gelen DC akımını karşılayarak devre elemanlarına ileten birimdir.
Diğerleri: Elbette bunların dışındaki monitör, kasa, Mouse, klavye ve kulaklık gibi PC ekipmanları herkes tarafından bilindiğinden detaylı bir açıklama yapmıyoruz.
Oyun Bilgisayarı Tavsiyeleri
Oyun bilgisayarı nasıl toplanır bilmiyorsanız bu bir sorun değil. Emin olun en iyi bilgisayar kurdu dahi bu konuda tam bir bilgi sahibi olmayabilir. Bu yüzden online oyun bilgisayarı toplama sihirbazları bulunur.
Örneğin Intel Core i7-9700F 3.0Ghz 12MB Soket 1151 İşlemci işlemci seçtiğinizde, piyasada bulunan 15 adet ekran kartı bu işlemci ile uyumlu olacaktır. Bu durumda oyun bilgisayarı toplamayı bilmiyorum diyenler için linke tıklayarak karşısına çıkan sistemler üzerinden sistem kurmasını tavsiye edebiliriz. Bu bir oyun bilgisayarı toplama sihirbazıdır. Dilerseniz bu site dışında itopya gibi bazı internet sitelerinden de bilgi alabilirsiniz. Tavsiye almak isteyenler için oyun bilgisayarı sistemleri:
Giriş Seviyesi İçin:
- Anakart: MSI H410M-A Pro
- İşlemci: Intel Core i3-10100F
- Ekran Kartı: Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti
- Bellek: XPG Gammix D30 8GB 3000MHz DDR4
- Depolama: KIOXIA EXCERIA 240GB SATA SSD
- Güç Kaynağı: Kasaya dahil, 500W
Orta Seviye Oyun
- Anakart: MSI B450M-A PRO MAX
- İşlemci: AMD Ryzen 5 3600
- Ekran Kartı: Gigabyte RX 5600 XT Gaming OC
- Bellek: 2x Adata XPG Gammix D30 8GB DDR 4
- Depolama: 500 GB SSD
- Güç Kaynağı: Kasaya dahil, 550W
Üst Seviye Oyun
- Anakart: ASUS TUF X570-Plus Gaming
- İşlemci: Intel Core i7-10700K
- Ekran Kartı: MSI Gaming X Trio RTX 3070 8GB
- Bellek: HyperX Predator 16GB
- Depolama: Samsung 970 Evo Plus 250GB M.2
- Güç Kaynağı: Cooler Master MWE 750W 80+ Bronze V2 (2xEPS)
- Soğutma: Corsair Hydro H100X
Üst Seviye Oyun Bilgisayarı
- Anakart: ASUS WS X299
- İşlemci: Intel Core i9-10980XE
- Ekran Kartı: ASUS ROG STRIX RTX 3090 OC 24GB
- Bellek: HyperX Predator 32GB Quad Kit 3200 MHz CL16
- Depolama birimi: Samsung 1TB M.2 NVMe
- Güç Kaynağı Corsair HX1200 1200W 80+ Platinum
- Soğutma Asus ROG STRIX LC 360 RGB
Yorum yaz
Ben Emre. Yıllardır hobi olarak oyun oynuyorum. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.
Bir sorunuz var ise, sizin için hemen cevabı bulabiliriz! Aşağıdaki formu kullanarak bize sorunuzu yazabilirsiniz.
En son gönderilerimizi almak için e-mail adresinizi girin!