TFT Rehberi: TFT Nedir? TFT Nasıl Oynanır?

TFT Rehberi: TFT Nedir? TFT Nasıl Oynanır?

Yazar: Emre Teamfight Tactics

Riot Games‘in popüler oyunu olan League of Legends‘ın alt oyunu TFT gün geçtikçe yeni kitleler kazanmaya devam ediyor ve oldukça popüler olmuş durumda. Oyuna yeni başlayanlar TFT bir diğer adıyla Taktik Savaşları’nı oynayamayabilir çünkü oyun biraz karışık. Bununla alakalı bu yazımızda sizlere TFT Nedir? TFT Nasıl Oynanır? TFT Rehberi öğreteceğiz. Bir önceki yazımız TFT Mobile destekleyen telefonlar yazımıza da bakabilirsiniz.

TFT Nedir? TFT Nasıl Oynanır? TFT Rehberi

TFT’nin kaçınılmaz faktörlerinden biri olan şansın iki yüzü de oyunda yaşanabiliyor. Bazı oyunlarda erkenden bir Jinx, bir Yasuo, bir Draven alıp maça çok önde başlayabiliyorsunuz, veya çok iyi eşyalar geliyor ve oyunun ileri safhalarına yüksek bir galibiyet serisi ve parayla girip maçı rahatça ilk 4 de bitirip puan alıyorsunuz. Peki ya geri düştüğünüzde? Mobalytics yazarı AlanLube’un, kendisi Kuzey Amerika sunucusunda Şampiyonluk Aşaması’nda oynuyor, bu soruyu soran insanları tatmin edecek stratejileri var. Özellikle yeni yamaların gelmesiyle değişen bu stratejilerin son halini bu yazıda bulabileceksiniz.

tft nasıl oynanır

TFT Rehberi: Başlangıca Göre Hareket Etmek

Minyonların eşya atmadığı durumlarda belli bir miktar para atması, bu stratejileri kolaylaştırdı. Artık bir sonraki aşamada elimizde ne kadar para veya eşya olacağını tahmin edebiliyoruz. 4 tane en sık rastlanan durumu, kaybetme serisiyle kazanca çevirmek işten bile değil.

Durum 1- 3 Altın 1 Eşya

Kötü başlangıçlardan en sık yaşananı, 1 eşya ve 3 altındır ve bu başlangıc çoğu oyuncuya göre şanssızlık ve kaybetmenin alametidir. Çoğu zaman karuselden gelecek 1 eşya bize gelen 1 eşya ile mükemmel, hatta iyi bir eşyaya dönüşmez ve kötü bir başlangıca sinyaldir. Bu durumda, erken bir 2 yıldız ünite yapılmadığı takdirde, kaybetme serisi veya “boş saha” taktiği kullanmak iyi bir fikir olabilir.

Durum 2- 9 Altın

“Eşya çıkmadı aq” nidalarını çok sık duymuşsunuzdur. Bu nidalar, daha tecrübesiz oyuncuların yakarışlarıdır. Erkenden edinilen 9 altın, kaybetme serisiyle birlikte hangi kompozisyona gideceğinize dair size daha geniş opsiyonlar verir ve erkenden ekonominizi güçlendirmenizi sağlar.

Durum 3- 3+ Eşya, ancak kötü üniteler ve/veya kötü eşyalar

3 minyon aşamasında 3 eşya almak ortalama bir başlangıç, ancak iyi eşyalar gelmediğinde bu başlangıç da üzücü olabiliyor. Bu durumda karuselden alabileceğiniz bir eşya ile oyuna geri dönmek ve galibiyet serisi yakalamak kolay olsa da, kaybetme serisini de zorlayabilirsiniz.

Durum 4- Parayı bastık ama olmadı

Bu durum, daha ilk karuselden önce 4. seviyeye çıkıp galibiyeti kovaladığınız, ancak kaybettiğiniz durumdur. Karakterleriniz 2 yıldıza çıkamaz ve kaybetmeye başlarsınız. Kaybetme serisine girmek bu senaryo için ideal olmasa da, yapacak başka bir şey olmadığında denenebilir.

Esnek olun

4. Durumda bahsettiğimiz gibi, erken başladınız ve kaybettiniz. Kaybetme serisini devam ettirebilirsiniz. Veya “boş saha” taktiğiyle başladınız, ancak karuselden sizin tam işinize yarayacak bir eşya ve/veya şampiyon geldi. Bu durumda belki galibiyet serinize başlamak isteyebilirsiniz, veya ekonominizi daha da güçlendirip kaybetme serisine devam edebilirsiniz.

Bunada Göz At  TFT 10.13 Yama Notları

Durum ne olursa olsun, “bu oyunda bunu yapmalısın şu aşamalarda seviye basmalısın” gibi bir durum hiç bir zaman olmuyor. Her zaman duruma göre adapte olmayı ve oyunun size verdiklerini kullanmayı öğrenmelisiniz.

Kaybetme Serisi Nasıl Yapılır?

Bir oyuna kötü başladıysanız, kaybetme serisine girmek çok güçlü bir strateji olabilir. Oyunun ilk aşamalarında, sonralarına göre çok daha az can kaybediyorsunuz. Kaybetme serisi de size karuselden ilk seçimi veriyor ve fazla parayla oynamanızı sağlıyor. Tabii canınıza da dikkat etmeniz gerekiyor, erkenden de ölmek işinize gelmez. Şimdi kaybetme stratejilerinin detaylarına göz atalım:

TFT Rehberi: Boş Saha Taktiği

Bu taktik, bu tür oyunların atası olan Dota Auto Chess’ten çıkma bir taktik. Bu oyunda boş saha taktiği, sahasına 0 adet ünite koyarak kaybetme stratejisini en üst noktada tutup, erkenden ünite de almayarak maksimum ekonomiyle yürümeyi planlıyor.

TFT ilk çıktığında bu taktiği deneyenlerin de bildiği üzere, TFT’nin eski yamalarında bunu deneyenler hemen ölüyordu, çünkü hasar çoktu. Son zamanlarda yapılan düzenlemelerde bu hasar önemli ölçüde azaltıldı, yani bu strateji yapılabilir hale geldi.

Eğer 3 Altın 1 Eşya(Durum 1) ile başladıysanız, minyon roundları bittiğinde ünitelerinizin çoğunu satarsanız 10 altına ulaşıp erkenden 1 ekstra faiz alıyorsunuz. Sonraki roundda da bütün üniteleri satıp 20 altına ulaşırsınız. Bu ilk 2 roundu bilerek kaybettikten sonra herhangi bir 4 üniteyi alıp sahaya sürmeniz gerekiyor. Bunun amacı yine kaybetmek, ancak rakipten yüksek hasar almamak için biraz şampiyonlarını öldürmek. Her zaman faizinizi yüksek tutmaya çalışın, bu takımınızı güçsüzleştirse de.

Kayacıllara geldiğiniz zaman, stratejiyi doğru yaptıysanız 50 altınınız olacak. 5. Seviyeye çıkacaksınız ve bunu kazanmak isteyeceksiniz, çünkü eşyaları istiyoruz. Bundan sonra yine kaybetmeye devam edip 3-3 roundunda level 6 ya çıkıp güçlü bir 6’lı takım kombinasyonunu sağlamanız gerekiyor. Suikastçiler, Hiçlik, Şovalye, Kolcu… gibi kompozisyonlar buna örnek. Metada hangileri güçlüyse onları kurmayı tercih edebilirsiniz.

Her zaman boş sahaya gerek yok

3 altın 1 eşya ile her başladığınız oyunda bunu yapmanıza gerek yok. Aynı taktiği yapabilirsiniz, ancak ilk 2 roundda karakterlerinizi satmak yerine daha fazla ünite alarak.

Bunu yaptığınızda önünüze çıkan bir ihtimal de erken seviye 2 karakterlere ulaşmak, bu da ilk karuselden sonra galibiyete erken oynamanız. Aynı zamanda 50 altın yerine kayacıllarda 40 altına ulaşıp, daha yüksek bir canda olabilirsiniz.

TFT Rehberi: Kaybetme Serisi ama daha zor

Belki önceki durum 2’deki gibi 3 eşya ve 1 altınla başladınız, ancak eşyalarınız güçsüz. Bu durumda yine kaybetme serisine girebilirsiniz, ancak altınınız yine daha az olacak.

Bu durumda, boş saha taktiğine benzer bir taktik izleyebilirsiniz, ancak 2-2’de bütün eşyalarınızı satmanıza gerek olmayacak ve daha fazla canınız olacak. Faiz katlarına ulaşmak daha zor olacak, ancak daha fazla ünite alabileceksiniz.

TFT Rehberi: Kaybetme Serisi ama daha kolay

9 Altınla başladıysanız, aynı stratejiyi ünite almaya devam ederek yapabilirsiniz, bu da sizin daha fazla canınızın olmasıyla sonuçlanır. Ancak, ünite aldıysanız bu stratejileri deneyen oyunculara karşı galibiyetle sonuçlanan turlarınız olacak. Endişeye gerek yok.

Bunada Göz At  TFT Mobile Destekleyen Telefonlar

Bu durumda kaybetme serisi altınından daha önemli bir hale geliyor can, çünkü faiz katlarına ulaşmak için erkenden fazlaca altınımız var.

TFT Rehberi: Battı balık yan gitmez

tft taktikleri

Bu sizin artık son çareleriniz oluyor. Erkenden agresif oyunlar yaptınız ve kayacıllarda az paranız var, ancak bakıyorsunuz ki rakiplerin sahalar çok güçlü ve size zayıf eşyalar geldi. Bu durumdan sonra bile kaybetme serisine gidebilirsiniz, ancak 3. aşamadan sonra hasarlar arttığı için riski daha büyük.

Yine diğer durumlar gibi 3-3 turuna kadar 6. seviyeye paranızı harcamayabilirsiniz, ancak 6. seviyeden sonra diğer stratejiler kadar fazla paranız olmayacak. Bu durumda, bir kompozisyona karar kılıp işinize yaramayacak üniteleri satın. Ekonominizi kurt turuna kadar düzeltmeye çalışın.

Seviye 6 Takımını Kurmak

Hep aynı şeyden bahsettik, seviye 6’da takım kurmaktan. Bütün 4 durumun da ortak stratejisi bu; 3-3 roundunda, eğer erkenden seviye atlamadıysanız, 6. seviyeye ulaşmak. Bu durumda, paranızın bir kısmını harcayıp güçlü bir 6. seviye takımı kurmalısınız.

Çok fazla aramayın

Takımınızı güçlü yapmak için kelimenin tam anlamıyla canınızı verdiniz. Elinizdeki güçlü ekonomiyle, 30 altının altına düşmeden güçlü bir 6. seviye takımı kurabiliyor olmanız gerekiyor. Belli bir kompozisyona fikse olmadan, bulduğunuz ünitelere göre gitmeniz önemli.

Aldığınız ünitelerin satış altınından da haberdar olun ve gerekmeyen üniteleri faiz katına ulaşmak için satmayı unutmayın.

En birinci olmaya çalışmayın

Paranızı harcadıktan sonra güçlü denilebilecek bir takımınız oldu. Herkesi yenebilecek bir takım kurmanıza gerek yok, takımınızın kazanması veya çok az farkla kaybetmesi yeterli. Hatta rakibin 1-2 ünitesi kalarak kaybetmeniz ideal olacaktır, çok küçük bir miktar canı +3 altına çevirmek herkesin isteyeceği bir pozisyondur.

Seviye 7

Ne zaman 7’nci seviyeye çıkacağınız artık size kalıyor. Eğer takımınızı çok güçlendirecek bir üniteyi sahaya sürmeniz gerekiyorsa, erkenden 7. seviyeye çıkıp galibiyetlerle ekonominizi yeniden kurabilirsiniz. Belki de 6. seviye size bütün maçlarınızı kazandıracak ve kurtlara kadar hiç kaybetmeyeceksiniz. En önemlisi paranızı tamamen bitirmemek, ekonominizi sıfırlamamak.

Kurtlar bittikten sonra

Kurt turu bittikten sonra, eğer hala seviye atlamadıysanız, atlamalısınız. Bu taktiklerle canınız çok yüksek olmayacak(20-30 civarı bir canla hayata tutunuyor olacaksınız) ve sürekli 1. ile eşleşerek hemen kaybetmek de istemezsiniz.

Her zaman belli bir durumdan sonra ekonominizi yüksek tutmalısınız, yani belli bir takıma ulaştıktan sonra yine çok fazla ünite almadan, önceki turlarda yaptığınız gibi beklemelisiniz. Ölmemeye yetecek kadar zar atın yeterli.

Eğer kuş turuna kadar ekonominiz iyi bir durumda kaldıysa, bu ekonomiyi sağlayamamış oyunculardan büyük ihtimalle önde bitireceksiniz, ve maçı ilk 4’de bitirebileceksiniz.

Kuş turundan sonra

Öncelikle kendinizi alkışlayın, erken oyunları kaybederek buraya kadar geldiniz. Bu kuşlardan sonra güzel bir ekonomiyle 8. seviyeye çıktıysanız sizden mutlusu yok. Takımınız istediğiniz kadar güçlü olmayabilir, ancak 4. aşamada ekonominin daha da çok önem arz ediyor.

Bunada Göz At  TFT 10.13 Yama Notları

Ve Kapanışlar

Her zaman şanslı olamayız, ve kötü bir başlangıçtan sonra kararlarınız riskli hale gelecek. Belki şansınız dönecek ve 6. seviyede bir Kayle veya bir Swain bulacaksınız ve o şampiyon sizi kurtaracak. Ancak bir efsanevi ünite geldi diye hemen takımınızı ona adapte etmenize gerek yok, eğer çok farklı durumdalarsa ekonominizi bu durum için baltalamayın.

Bu stratejiler çok riskli ve biraz pratik gerektiriyor, ölmeyeceğiniz minimum canı ve sonraki turları hesaplayarak oynamak tecrübe işi. Erkenden az cana düşüp sonra takımınızı kötü kurar veya ekonominizi bitirirseniz, 8. olmanız işten bile değil. Kaybettiğiniz oyunlarda neyi yanlış yaptığınızı hatırlayın ve ona göre adapte olun, sonraki oyunlarınızın geliştiğini göreceksiniz.

İlla birilerinin taktiğini kopyalamayın, herkesin kendine özgü bir yoğurt yiyişi vardır. Kendinize sevdiğiniz bir taktik bulun, belki bu boş saha taktiği, belki agresif oyun. Belki her oyunda Şekil Değiştirici gitmek isteyeceksiniz ve agresif arayacaksınız, belki de size ne gelirse onu oynayacaksınız. Kısacası, kendi oyununuzu oynayın ve kazanın.

Teamfight Tactics (TFT) Nedir?

Riot Games tarafından geliştirilen Teamfight Tactics bir diğer adıyla Taktik Savaşları auto battler tarzı bir oyundur. İlk olarak 2019 yılının Haziran ayında, Microsoft Windows ve macOS platformları için bir League of Legends oyun modu olarak geliştirilmiştir. Mart 2020’de Android ve iOS için piyasaya sürülmesi planlanmaktadır.

Dota 2 için bir mod olan Dota Auto Chess’e dayanan oyun, ayakta kalan son oyuncu olmak için takımlar oluşturup birbiriyle savaşan sekiz oyuncu temelinde oynanmaktadır. Savaş alanı, oyuncuların turlar arasında oyun tahtasındaki altıgen bölgelere stratejik olarak şampiyonlar yerleştirecekleri bir alandan oluşur. Her tur, kısa bir savaş otomatik olarak başlar, iki oyuncu o tur için rastgele eşleşir. Nadiren bilgisayar kontrollü düşmanlarla eşleşme söz konusu olur. Kazananın savaş oyun tahtasında kalan şampiyon sayısı, kaybeden tarafın sağlığından ne can düşeceğini belirler.

“Paylaşımlı tur” adı verilen bir özellik sayesinde, oyuncular, her birkaç turda bir çeşitli şampiyonlardan ve onların üzerinde yer alan eşyalar arasından seçim yaparlar. İlk seçim yapma hakkı canı en az olan oyuncuya aittir. Son seçim hakkı ise canı en fazla olan oyuncunun olur. Böylece halihazırda kaybeden oyuncuya bir oyuna tutunma şansı sunulur.

Oyuncular tur sırasında altın biriktirir ve faiz oluşturmak için onu biriktirebilir, bu da tur başına gelirlerini daha da artırır. Bu altınla, dükkanlarında kendilerine sunulan şampiyonlardan satın alabilirler veya seviyelerini artırmak için tecrübe puanları alabilirler. Bir oyuncunun seviyesi ne kadar yüksek olursa, tahtaya daha fazla şampiyon koyma şansı çok daha yüksek olur. Bu da dükkandaki şampiyonların ortalama nadirlik durumunu yükseltir. Şampiyonların çeşitli kökenleri ve sınıfları vardır. Maç kazanabilmek için bu kökenlerden ve sınıflardan istifa edilmesi gerekir.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır hobi olarak oyun oynuyorum. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL